Lokalizacja
Poliklinika budynek nr 1
II piętro, gabinet 233
Wizyty odbywają się w poniedziałki, wtorki i czwartki w godzinach 15:05 – 18:00 po wcześniejszej REJESTRACJI telefonicznej u dietetyka:
- mgr Anna Grzyb, tel: 605 056 554
- lic. Paulina Łach, tel: 664 362 467
- mgr Sylwia Tabor, tel: 533 322 797
O nas
Witamy na stronie Gabinetu Dietetycznego 5. Wojskowego Szpitala Klinicznego z Polikliniką w Krakowie!
Jesteśmy Zespołem dietetyków klinicznych. W naszym gabinecie zajmujemy się szeroko pojętym żywieniem człowieka zdrowego i chorego. Nasze doświadczenie zdobywamy podczas codziennej pracy na rzecz klinik i oddziałów Szpitala – należymy do Zespołu Leczenia Żywieniowego 5WSZK, prowadzimy edukację żywieniową dla pacjentów objętych leczeniem specjalistycznym w Centrum Leczenia Otyłości (Bariatria) i Poradniach specjalistycznych (Endokrynologicznej, Diabetologicznej i Chorób Metabolicznych). Przekazujemy wiedzę na temat żywienia m. in. w leczeniu cukrzycy i otyłości, pacjentom objętym Programami profilaktyki pierwotnej realizowanymi w Poradni POZ. Zajmujemy się leczeniem żywieniowym dzieci i dorosłych w różnych stanach chorobowych. Każdego pacjenta traktujemy indywidualnie i opracowujemy dla niego spersonalizowany plan żywienia. Pomagamy zmieniać nawyki żywieniowe i dbać o zdrowie.
Serdecznie zapraszamy!
Pierwsza wizyta
Pierwsze spotkanie trwa około 2 godzin.
Wizyta obejmuje:
- wykonanie badania składu ciała i jego interpretację – analiza składu ciała wykonywana jest profesjonalnym analizatorem (InBody 120), który określa m. in. procent tkanki tłuszczowej, procent wody, masę mięśni, masę kości czy wiek metaboliczny organizmu
- analizę badań krwi i moczu*
- pomiar centymetrowy
- wywiad żywieniowy
- omówienie Dzienniczka żywieniowego
* OSOBA DOROSŁA – badanie ogólne moczu, morfologia pełna z rozmazem, glukoza, insulina, lipidogram, próby wątrobowe, kwas moczowy, TSH, witamina D3
* DZIECKO – badanie ogólne moczu, morfologia pełna z rozmazem, glukoza, żelazo, TSH
Wyniki badań ważne są przez 6 miesięcy.
Jeśli leczysz się z powodu jakiejś choroby, na pierwszej wizycie koniecznie poinformuj o tym dietetyka. UWAGA! Przeciwwskazaniem do wykonania analizy składu ciała jest wszczepiony rozrusznik serca oraz ciąża. Prąd, przepływający przez ciało jest o niskim natężeniu i jest bezpieczny dla pozostałych osób.
Wizyta kontrolna
UWAGA! Przeciwwskazaniem do wykonywania analizy składu ciała jest wszczepiony rozrusznik serca oraz ciąża. Prąd, przepływający przez ciało jest o niskim natężeniu i jest bezpieczny dla pozostałych osób.
Dzienniczek żywieniowy
DZIENNICZEK ŻYWIENIOWY czyli dokument, w którym zapisujemy spożywane produkty i potrawy.
Na jego podstawie możemy dokładnie określić ilości spożytych kalorii, witamin i składników mineralnych w Twojej diecie oraz wykryć ewentualne błędy żywieniowe i zaproponować najbardziej korzystny kierunek zmian.
Podczas wypełniania dzienniczka najważniejsza jest szczerość i skrupulatność. Nie warto zatajać żadnych przekąsek czy posiłków. Nasza współpraca powinna opierać się na wzajemnym zaufaniu.
Podczas notowania zwróć szczególną uwagę na:
- nazwę handlową produktu i jego gramaturę (tam gdzie to możliwe),
- właściwości produktów (niskokaloryczny, niska zawartość tłuszczu, dodatek witamin itp.),
- recepturę potraw przygotowywanych w domu,
- sposób przyrządzenia (panierowanie, smażenie, gotowanie, pieczenie, duszenie),
- rodzaje tłuszczów dodawanych do potraw (margaryna, masło, oliwa, olej rzepakowy, słonecznikowy itp.),
- rodzaj pieczywa (pszenne, żytnie, mieszane, orkiszowe, żytnie pełnoziarniste itp.),
- ilość dodawanego tłuszczu, cukru, soli,
- zawartość tłuszczu w produktach mlecznych (mleko, śmietana, kefir, ser, twaróg),
- dodatki (sos, tłuszcz),
- rodzaj wywaru wchodzące w skład zupy (mięsny, warzywny), obecność zaprawy (śmietana, mąka, żółtko),
- dodatki do surówek i sałatek (śmietana, sos, cukier, olej),
- dodatki do napojów (mleko, śmietanka, cukier, słodzik).
Cennik
- Pierwsza wizyta – 150,00 zł
Czas trwania wizyty: 2 godziny
Wizyta obejmuje wykonanie badania składu ciała* i jego interpretację, analizę badań, pomiar centymetrowy oraz wywiad żywieniowy - Wizyta kontrolna – 70,00 zł
Czas trwania wizyty: 30 minut
Wizyta obejmuje wykonanie badania składu ciała* i jego interpretację - Indywidualny plan żywieniowy na 7 dni – 150,00 zł
Z planu można korzystać przez miesiąc - Indywidualny plan żywieniowy na 14 dni – 200,00 zł
Z planu można korzystać przez dwa miesiące
*Analiza składu ciała wykonywana jest profesjonalnym analizatorem (InBody 120), który określa m. in. procent tkanki tłuszczowej, procent wody, masę mięśni, masę kości czy wiek metaboliczny organizmu
Dietetycy
mgr Anna Grzyb
Jako dietetyk z ponad dwudziestoletnim stażem pracy specjalizuję się w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób dietozależnych – zarówno dzieci jak i dorosłych. Na co dzień kieruję Sekcją Żywienia w 5WSZK.
lic. Paulina Łach
Dietetyka to dla mnie nie tylko zawód, ale także styl życia i pasja! „Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra” to mój przewodni cytat w świecie dietetyki, który jest wciąż aktualny i zachęca do zmian nawyków żywieniowych.
Ukończyłam studia licencjackie dietetyki klinicznej na Krakowskiej Akademii w Krakowie, a obecnie ubiegam się o tytuł magistra. Aby rozwijać się w swoim kierunku podjęłam pracę w szpitalu. Dietetyka jest obszarem nauki, który bardzo prężnie się rozwija, dlatego oprócz studiów, staram się stale poszerzać swoją wiedzę oraz doskonalić umiejętności na różnorodnych szkoleniach żywieniowych. W swojej pracy kieruję się przede wszystkim indywidualnym podejściem do każdego pacjenta, monitorowaniem jego postępów oraz praktycznym zastosowaniu zaleceń żywieniowych. Dokładam wszelkich starań, aby każda konsultacja ze mną i plan dietetyczny był możliwie jak najbardziej spersonalizowany i dostosowany do potrzeb każdego pacjenta. Pragnę udowodnić, że dieta to nie tylko szereg wyrzeczeń, ale także smaczna droga do zdrowego życia i lepszego samopoczucia.
Prywatnie oprócz dietetyki moim hobby są podróże i aktywność fizyczna.
mgr Sylwia Tabor
Dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Ukończyła KUL z tytułem magistra psychologii oraz UM w Lublinie z tytułem licencjata dietetyki klinicznej. Swoją edukację uzupełniła o studia podyplomowe na Uniwersytecie SWPS na kierunku psychodietetyka. W pracy stawia na rozmowę i edukację, kierując się zasadą: zdrowie to nie tylko brak chorób, ale też dobre samopoczucie psychiczne i fizyczne. W praktyce zwraca uwagę na rolę emocji w zachowaniach żywieniowych. Prywatnie pasjonatka kuchni włoskiej i gotowania.
Doświadczenie zawodowe zdobywa na co dzień pracując jako dietetyk w 5 Wojskowym Szpitalu Klinicznym w Krakowie, gdzie opiekuje się pacjentami hospitalizowanymi oraz udziela porad dietetycznych w Poradni Diabetologicznej i Endokrynologicznej. Dodatkowo zajmuje się edukacją żywieniową pacjentów kwalifikowanych do operacji bariatrycznych.
Swoją wiedzę zgłębia poprzez udział w wielu kursach uzyskując certyfikaty, m.in.:
● “Specjalista przyjazny insulinoopornym” po kursie SOIT organizowanym przez Fundację Insulinooporność,
● “Praktyczna dietoterapia cukrzycy typu I i II” organizowane przez Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej,
● ”Dialog motywujący w psychodietetyce” organizowane przez Instytut Psychodietetyki.
Zajmuje się szczególnie żywieniem w:
● chorobach przewodu pokarmowego – żołądka (choroba refluksowa, wrzodowa), jelit (nieswoiste choroby zapalne jelit, zespół jelita drażliwego),
● ciąży i w okresie karmienia piersią,
● insulinooporności i cukrzycy,
● chorobach tarczycy,
● przygotowaniu i po operacjach bariatrycznych,
● skutecznej zmianie nawyków żywieniowych i skutecznej redukcji masy ciała.